вівторок, 3 березня 2015 р.

Вклад Андрея Шептицького у розвиток духовної спадщини українського народу






Цього року Україна та світ вшановують 150-річчя від дня народження митрополита Української Греко-Католицької Церкви Андрея Шептицького
Науково–практична конференція
«Вклад Андрея Шептицького у розвиток духовної спадщини українського народу» у м.Жовкві проведена 25 лютого 2015 року відділом освіти Жовківської райдержадміністрації спільно з комісією освіти та виховання Сокальсько–Жовківської єпархії з участю педагогів, священнослужителів, представників громадських організацій

Кожна епоха української історії має своїх будівничих: відомих і шанованих. Саме вони є найбільшим скарбом України. Серед них – Андрей Шептицький.

«Щоб бути Великим – треба бути людиною великої ідеї та великого характеру… Коли людина великої ідеї живе на засадах цієї ідеї, для ідеї працює, для ідеї терпить…, то обійнявши провідне становище вона стає справжнім провідником…»–з такими словами неодноразово звертався Митрополит до українського народу, який проходив свій шлях важкою і тернистою дорогою. Великі люди завжди є гордістю, цвітом й красою нації, хоч і рідкістю.

Споглянемо в історію України та згадаємо Великих Людей, подарованих Господом українському народові. Це величні постаті митрополитів – подвижників, що прикрашають храм Української Церкви!

Це велетні християнського духу, з серцями, сповненими любові до Бога та рідного народу!

Це – провідники, що життя своє поклали на вівтар служіння Україні на засадах моральної та культурної ідеї! До таких провідників і належить Великий Митрополит Андрей Шептицький.

Митрополит молився за нашу Україну, за наш український народ; звертав свої молитви до Бога і просив благословення для нашої землі, народу, для всіх організацій, для нашої праці, для наших родин і для кожного з нас зокрема.

Пошана та любов до Шептицького була і буде всенародною. Вже за життя він став легендарною історичною особистістю, здобув визнання серед українців і чужинців. Навіть більшовики визнали велич Шептицького. Проголошуючи промову над гробом Митрополита, представник влади висловився, що Андрей Шептицький був серед українців найбільшим після Тараса Шевченка.

Та правда в тому, що – Шевченко і Шептицький є дійсно найславніші постаті для нашого українського народу. А вклад кожного з цих велетнів у розбудову нації – безцінний, як і їхні заповіти. Для нас, нащадків, ці заповіти є дороговказами у здійсненні всіх наших сподівань і національної ідеї

Такими вступними словами про Андрея Шептицького розпочалася науково-практична конференція «Вклад Андрея Шептицького у розвиток духовної спадщини українського народу», присвячена 150–річчю від дня народження громадського та релігійного діяча Андрея Шептицького з участю педагогів, священослужителів християнських церков, представників громадських організацій району, проведена відділом освіти Жовківської райдержадміністрації спільно з комісією освіти та виховання Сокальсько-Жовківської єпархії УГКЦ 25 лютого 2015 року у м.Жовкві на базі загальноосвітньої школи №3.

Епіграфом конференції стали слова Андрея Шептицького «Мудрість життя полягає в тому, щоб любити те, що насправді є добром».

У виконанні дитячого хору ЗОШ №3 м.Жовкви та учасників конференції прозвучав духовний гімн «Боже великий єдиний».

Від єпархії зі словом про Андрея Шептицького виступив слово о. Ярослав Петруха, декан Жовківський, який зазначив: «Досліджуючи його життєвий шлях, можна побачити, що митрополит Андрей, вкладає всі свої знання, кошти та зусилля для розвитку чи не кожної суспільної галузі. Він дбає і про народну освіту, допомагаючи матеріально школам, «Просвіті», «Рідній школі»; надає підтримку «Пласту»; закладає у Львові лічницю, в якій згодом отримують лікування тисячі людей; сприяє і допомагає молодим богословам і митцям у здобутті освіти за кордоном; засновує Богословську академію та Богословське наукове товариство; засновує у Церкві нові монаші чини і згромадження; музей, який на даний час має статус національного та носить його ім’я.

Та окрім цього, через пастирські послання, постійно лунають його заклики – до духовенства, до молоді, до жінки-матері, якими прагне підняти серед народу релігійний дух та запобігти занепаду духовності. Пише також чудовий есей «Як будувати рідну хату», в якому повчає про ідеал Батьківщини, християнські цінності, про те, що визначну роль у розбудові держави відіграє Церква.

У часі ІІ світової війни у своїх посланнях під назвою «Про милосердя» та «Не вбий», митрополит наголошує про цінність людського життя та засуджує усі форми вбивства як найважчий гріх. Він шанує будь-яке віросповідання та любить кожну націю. Часом ризикуючи своїм життям, він за принципом Христа і, як Він, готовий був дати себе розп’ясти за свій народ.

За все своє життя митрополит Андрей стільки встиг зробити як для Церкви, так і для всієї української нації, скільки досі не зробив жоден церковний діяч. Його життя – це ціла духовна епоха. Тому сьогодні можемо по-справжньому пишатися тим, що ми мали і маємо такого особливого Божого Провідника. Бо його ідеї, його діяння, заповіти, вчення, його дух продовжують жити серед нас, і він все ще залишається для нас духовним Батьком. Здається, що і нині, його очі, з отим особливим духовним світлом віри і мудрості дивляться на нас і тепер».

Метою науково-практичної конференції було розкриття наступних тем:

«Соціальне служіння митрополита Андрея Шептицького», «Християнське виховання крізь призму вчення Андрея Шептицького», «Андрей Шептицький і благодійництво». З доповіддями виступили: .Огірко Олег, доцент кафедри філософії Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій ім.С.З. Гжицького, кандидат фізико-математичних наук «Митрополит Андрей Шептицький та християнське виховання молоді»,

Василишин Лариса, директор Львівської української гуманітарної гімназії ім.Олени Степанів, заступник голови комісії Львівської міської ради з медицини, освіти та соціального захисту «Християнське виховання крізь призму вчення Андрея Шептицького», Галина Сохань, доцент кафедри суспільствознавчої і культурологічної освіти Львівського ОІППО, кандидат філологічних наук, «Андрей Шептицький і благодійництво; бачення з перспективи часу»,

Гусаков Ігор, асистент кафедри суспільствознавчої і культурологічної освіти Львівського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти «Соціальні візії митрополита Андрея Шептицького крізь призму Пастирських послань», Кабацький Роман, вчитель християнської етики гімназії І-ІІІ ст м.Дрогобича «Християнське виховання у вченні Андрея Шептицького»,

Оксана Скиба, вчитель української мови та літератури Жовківської ЗОШ №1, «Цінності виховання підростаючого покоління у спадщині митрополита Андрея Шептицького».

Підведення підсумків конференції провели о.Михайло Микита, голова комісії з освіти та виховання Сокальсько-Жовківської єпархії та декан Жовківський о.Ярослав Петрух.

Спільна молитва за Україну митрополита Андрея Шептицького, яка прозвучала з уст учасників конференції, вселяє велику надію на те, що вона допоможе об’єднати Україну, вирішити соціально-економічні труднощі, які склалися в країні на сьогоднішній день, а його послання «Не убий», в якого засуджував братовбивство, повинно належно вирішити події, які сталися на Сході України.

                                                                           
                                                                                          Стефанія Сліпець,
методист інформаційно-методичного центру
 відділу освіти Жовківської райдержадміністрації

Немає коментарів:

Дописати коментар